LEIDSCHENDAM - Rokers grijpen massaal naar hoesjes om de nieuwe, niets verhullende teksten op sigarettenpakjes te bedekken en rustig een sigaretje te kunnen opsteken. Volgens de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel NSO valt het aantal klachten over de teksten mee, maar lijkt zich een nieuwe modetrend te ontwikkelen.

'Roken is dodelijk', 'Roken kan het sperma beschadigen en vermindert de vruchtbaarheid' en 'Roken kan de bloedsomloop verminderen en veroorzaakt impotentie'. Sinds een week of twee zijn pakjes sigaretten in het kader van de Europese wetgeving voorzien van dit soort confronterende teksten.

Volgens secretaris G. Koudijs van de NSO is er beduidend meer vraag naar plastic, leren en ander soort hoesjes om over het sigarettenpakje te schuiven. Hij verwacht dan ook dat ondernemers hier op inspelen. "Het hoesje zal binnenkort in allerlei varianten op de markt verschijnen", aldus Koudijs.

De NSO organiseert dit jaar voor haar 1500 leden voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe Europese regelgeving. Zo mag vanaf januari 2003 geen tabak meer worden verkocht aan personen onder de zestien. De meeste ondernemers zijn het met deze leeftijdsgrens eens, zegt Koudijs, al verwachten zij van de overheid betere voorlichting naar de ouders toe.

Op de nieuwe waarschuwingsteksten op de pakjes zijn nog weinig reacties gekomen. "Maar het is nog te pril om daar nu wat over te zeggen." De vraag is of het helpt, aldus Koudijs. Of de tabakshandel nu moet gaan inleveren, kan hij nog niet zeggen. "Maar het aantal rokers is de laatste jaren in Nederland stabiel gebleven en ik verwacht dat dat zo blijft."