NEW DELHI - Het Himalaya-koninkrijk Bhutan verbiedt als eerste land ter wereld de verkoop van tabakswaren. De maatregel gaat vrijdag in. Vanaf die dag is roken in het openbaar ook niet langer toegestaan.

"Het is een belangrijke stap op weg naar uiteindelijk een volledig rookvrij land", aldus de staatssecretaris van Volksgezondheid Sangay Thinley donderdag in een vraaggesprek met het Duitse persbureau DPA.

In 18 van de 20 districten van het landje was de verkoop van tabak al verboden. Nu geldt de verordening voor de gehele 2,1 miljoen zielen tellende monarchie.

Tabak

Bhutan produceert zelf geen tabak. Alle rookwaren worden geïmporteerd. Vanaf vrijdag mogen sigaretten voor persoonlijk gebruik nog altijd het land in, maar wel na betaling van een invoerheffing van 100 procent.

Bhutan kent een lange rookvrije geschiedenis. 's Lands eerste rookverbod stamt uit 1729 en heeft betrekking op alle religieuze ruimten. Het percentage rokers in Bhutan beloopt overigens volgens een studie uit de jaren negentig ongeveer 1 procent.