AMSTERDAM - Onder zeer stricte voorwaarden mogen artsen hulp bij zelfdoding of euthanasie toepassen bij patiënten die niet ziek zijn maar 'lijden aan het leven'. Dat stelt de commissie-Dijkhuis in een advies aan artsenorganisatie KNMG.

De commissie staat onder voorzitterschap van emeritus-hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie Jos Dijkhuis. "Lijden wordt te veel aan ziekte gekoppeld", zo stelt Dijkhuis donderdag in de Volkskrant. "Ook bij lijden aan het leven kan sprake zijn van ondraaglijkheid en uitzichteloosheid."

De artsenorganisatie vroeg de commissie advies in verband met de zaak van oud-PvdA-senator E. Brongersma. In 2002 oordeelde de Hoge Raad de Haarlemse huisarts P. Sutorius schuldig aan hulp bij zelfdoding van Brongersma in april 1998.

Ongeneeslijk ziek

De hoogbejaarde oud-senator was niet ongeneeslijk ziek, maar leed volgens eigen zeggen 'aan het leven'. Op zijn dringende verzoek hielp Sutorius hem bij zijn zelfdoding door hem een dodelijk drankje te geven. Volgens de Hoge Raad kan levensmoeheid geen criterium zijn voor hulp bij zelfdoding als iemand "geen medisch geclassificeerde lichamelijke of psychische aandoeningen" heeft.