ATHENE - Na ongeveer achttien uur is er woensdagavond laat onverwacht een geweldloos einde gekomen aan een buskaping bij de Griekse hoofdstad Athene. De laatste zes gijzelaars werden rond middernacht vrijgelaten en de twee Albanese gijzelnemers gaven zich over aan de Griekse politie. Voordat ze de bus uitkwamen, gooiden ze hun wapens naar buiten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De twee gewapende mannen hadden de politie eerder op de avond nog een ultimatum gesteld. Ze willen voor donderdagochtend 07.00 uur 1 miljoen euro losgeld en een chauffeur die hen naar het vliegveld zou brengen.

Lont

Een van gijzelaars, die zichzelf 'Hassan' noemde, had in een telefoongesprek met een Griekse tv-zender gedreigd "het lont aan te steken" als niet aan de eisen werd voldaan. Volgens hem zouden de zes passagiers die nog in de bus zaten, twee mannen en vier vrouwen, voor het verstrijken van het ultimatum zeker niet vrijkomen. De politie verklaarde donderdagochtend tijdens een persconferentie dat er geen explosieven aan boord waren.

Passagiers

In de loop van woensdag werden zeventien buspassagiers vrijgelaten. Na het telefoongesprek met de tv-zender werd vanuit de bus een waarschuwingsschot gelost. De kogel werd afgevuurd in de richting van een nabijgelegen benzinestation. Volgens de politie raakte niemand gewond door het schot.

Kapers

De twee gewapende mannen, twintigers, maakten zich woensdagochtend rond 06.00 uur meester van de bus die op weg was van Marathon naar Athene. Bij het overnemen van de bus schoten de kapers herhaaldelijk op het dak. Ook zouden de daders zeker vier keer op naderende politieagenten hebben geschoten. De buschauffeur wist meteen te ontsnappen door uit het raam te springen. Hij had de sleutels van de bus bij zich. Ook de conducteur en een passagier wisten te ontkomen.

Sluipschutters

Het gebied rond de bus werd daarna volledig afgesloten voor het publiek en omsingeld door honderden politieagenten, speciale eenheden en sluipschutters. De gordijnen in de bus werden dichtgetrokken, zodat niet te zien was wat zich binnen in het voertuig afspeelde.

Hassan

Vlak na het begin van de gijzeling zei kaper 'Hassan', die zich voor een Rus uitgaf, in een telefoongesprek met een Grieks radiostation naar Rusland te willen. Maar de Griekse politie meldde later dat de mannen tijdens telefonische onderhandelingen alleen hadden aangegeven "dat ze het land willen verlaten" en naar Albanië wilden.

Albanes immigranten

Volgens de politie ging het om "Albanese immigranten" die al zes of zeven jaar in Griekenland wonen en kennelijk geld nodig hadden om naar hun vaderland terug te keren.

De gijzelaars zouden zich aanvankelijk hebben voorgedaan als Russen om de grote Albanese minderheid in Griekenland te ontzien. Circa 1 miljoen van de 11 miljoen inwoners van Griekenland zijn Albanese immigranten of hebben Albanese (voor)ouders.

Onderhandelingen

De Griekse politie voerde woensdag voortdurend telefonisch intensieve onderhandelingen met de kapers over hun eisen en om passagiers vrij te krijgen. Een eerste gijzelnemer, een 55-jarige man met hartklachten, werd voor het middaguur vrijgelaten. In de loop van de middag mochten nog eens zestien passagiers, mannen en vrouwen, in kleine groepjes de bus verlaten.

Goed behandeld

Volgens sommige vrijgelaten gijzelaars hebben de kapers hen goed behandeld. Zo zouden er croissants en water zijn uitgedeeld. Ook mocht er worden gerookt en gebeld met familie.

Karamanlis

De Griekse premier Costas Karamanlis stelde zijn vertrek naar Brussel voor een topontmoeting met andere Europese leiders uit in verband met de buskaping. Volgens een Griekse regeringsfunctionaris was de premier aanvankelijk van plan woensdag naar Brussel te vertrekken, maar hij reist nu later donderdag naar de Belgische hoofdstad. Daar komen de EU-leiders de komende twee dagen bijeen.

Griekenland werd vijf jaar geleden ook opgeschrikt door twee buskapingen. Binnen twee maanden tijd namen twee Albanese mannen destijds een bus in bezit. Zij eisten geld en een vrije doorgang naar het naburige Albanië. De politie schoot de gijzelnemers in beide gevallen dood. Bij een van de gijzelingen kwam een passagier om.