DEN HAAG - De vaste (nominale) premie die ziekenfondsverzekerden volgend jaar betalen stijgt gemiddeld met 24 procent. Dat is veel meer dan de 19 procent waar minister Hoogervorst (Volksgezondheid) aanvankelijk van uit ging. De hoogte van de premie verschilt overigens sterk per verzekeraar, zo blijkt uit een brief die Hoogervorst woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zo vraagt AnderZorg 239 euro per jaar voor het basispakket, terwijl Zilverenkruis/Achmea, Groene Land/Achmea en Geové 407 euro vragen. Het is echter goed mogelijk dat zij goedkopere aanvullende pakketten aanbieden. Hoogervorst raadt verzekerden aan om goede vergelijkingen te maken.

Naast een vaste premie kent het ziekenfonds ook nog een inkomensafhankelijke premie. Die bedraagt volgend jaar 8,2 procent. Een deel van die premie wordt door de werkgever of uitkeringsinstantie betaald.

Afhankelijk van de behoefte aan zorg, kunnen verzekerden in april 2006 maximaal 255 euro van de vaste premie over 2005 terugkrijgen. Alle in 2005 gemaakte medische kosten worden van dat bedrag afgetrokken, behalve de rekening van de huisarts.