WASHINGTON - Een belangrijke proef met het toekomstige Amerikaanse raketschild is uitgelopen op een 85 miljoen dollar kostende mislukking. Dat heeft het Pentagon toegegeven, zo meldde The Washington Post woensdag.

De doelraket, uitgerust met een nep raketkop, werd met succes gelanceerd vanuit Kodiak, in de noordwestelijke staat Alaska. De raket die het projectiel had moeten onderscheppen, en gelanceerd zou worden vanaf de Marshall-Eilanden, weigerde echter door nog onbekende oorzaak dienst.

Trainingsoefening

Volgens een defensiewoordvoerder betekent dat echter niet dat de proef helemaal niets heeft opgeleverd. Volgens hem kan er "heel wat" geleerd worden van de mislukte test, die hij "een goede trainingsoefening" noemde.

Hij benadrukte dat de weigerende raket nog gebruikt kan worden. De doelraket is ongeveer 5000 kilometer van Kodiak in de Grote Oceaan gestort.

Uitgesteld

De proef was deze maand door slechte weersomstandigheden al diverse keren uitgesteld. Het was de eerste test in het kader van het ambitieuze raketschild sinds december 2002. Die proef mislukte ook.

Sinds 1985 heeft Washington meer dan 80 miljard dollar uitgegeven aan het raketschild, dat in de jaren tachtig ook wel bekend was onder de spotnaam Star Wars. Het was een initiatief van wijlen president Ronald Reagan, die de VS zo wilde beschermen tegen de nucleaire dreiging vanuit de Sovjetunie.

De huidige president George Bush blies het plan in 2001 nieuw leven in, zij het in afgeslankte vorm. De VS moesten beter beschermd worden tegen de dreiging van 'schurkenstaten' als Noord-Korea, Irak en Iran, betoogde hij. Het systeem had eigenlijk eind dit jaar al operationeel moeten zijn.