ATHENE - Twee gewapende mannen die bij de Griekse hoofdstad Athene een bus gekaapt houden, hebben de politie woensdagavond een ultimatum gesteld. Ze willen voor donderdagochtend 07.00 uur (Nederlandse tijd) 1 miljoen dollar losgeld en een chauffeur die hen naar het vliegveld brengt.

Vlak na het begin van de kaping, woensdagochtend vroeg, hadden de mannen al gedreigd de bus op te blazen als de Griekse autoriteiten niet aan hun eisen tegemoetkomen. Na vrijlating van het merendeel van de buspassagiers hebben de kapers woensdagavond aangegeven dat ze voorlopig niet meer gegijzelden laten gaan.

Sleutels

De twee gewapende mannen, vermoedelijk Albanezen of Russen, maakten zich woensdagochtend rond 06.00 uur meester van de bus die op weg was van Marathon naar Athene. Bij het overnemen van de bus schoten de kapers herhaaldelijk op het dak. Ook zouden de daders zeker vier keer op naderende politieagenten hebben geschoten. De buschauffeur wist meteen te ontsnappen door uit het raam te springen. Hij had de sleutels van bus bij zich. Ook de conducteur en een passagier wisten te ontkomen.

Het gebied rond de bus werd daarna volledig afgesloten voor het publiek en omsingeld door honderden politieagenten, speciale eenheden en sluipschutters. De gordijnen in de bus zijn dichtgetrokken, zodat niet te zien is wat zich binnen in het voertuig afspeelt.

Onderhandelingen

Vlak na het begin van de gijzeling gaf een van de kapers in een telefoongesprek met een Grieks radiostation aan Hassan te heten en naar Rusland te willen. Maar de Griekse politie meldde later dat de mannen tijdens telefonische onderhandelingen alleen hadden aangegeven "dat ze het land wilden verlaten".

In eerste instantie gingen de autoriteiten uit van Albanezen, maar later twijfelde men hier weer aan, toen werd gemeld dat de gijzelnemers naar Rusland wilden. Beide mannen zouden redelijk Grieks spreken, maar met een accent. Er zijn Albanese en Russische diplomaten naar de plek van de buskaping gebracht om mee te helpen bij het vaststellen van de identiteit van de kapers.

Eisen

De hele dag heeft de Griekse politie telefonisch intensieve onderhandelingen gevoerd met de kapers over hun eisen en om passagiers vrij te krijgen. Een eerste gegijzelde, een 55-jarige man met hartklachten, werd voor het middaguur vrijgelaten. In de loop van de middag mochten nog eens vijftien passagiers, mannen en vrouwen, in kleine groepjes de bus verlaten. De kapers hielden woensdagavond nog zeven passagiers in gijzeling.