BRUSSEL - De NAVO heeft bij lidstaten 77 tanks, 6000 automatische geweren en een helikopter ingezameld voor Irak. Het materiaal is grotendeels van Sovjet-makelij. Iraakse militairen zijn daarmee vertrouwd.

Een woordvoerder van de NAVO heeft dat woensdag bekendgemaakt. Irak had het militaire bondgenootschap begin 2004 gevraagd om legermateriaal, naast training van de veiligheidstroepen.

Verzending

De NAVO-woordvoerder wilde niet zeggen welke landen de donaties hadden gedaan. Bekend is echter dat Hongarije tanks beschikbaar heeft gesteld. "Alles bij elkaar is het een substantiële hoeveelheid", oordeelde de zegsman. Hij verwacht nog meer materiaal. De verzending begint binnenkort: ook hiervoor hebben landen medewerking beloofd.

Trainingsmissie

De NAVO besloot vorige week al om het aantal trainers in Irak te vervijfvoudigen. In januari zullen er ongeveer honderd actief zijn, ondersteund door ongeveer tweehonderd medewerkers. De lessen vinden grotendeels plaats in klaslokalen bij Bagdad. Ook legeroefeningen zijn te verwachten. Nederland wil 25 man leveren voor de trainingsmissie, als de Tweede Kamer daarmee instemt.

De opleiding en het materiaal moeten ertoe leiden dat Irak de orde in eigen land kan handhaven. Nu is er nog veel geweld en onrust, een maand voor de verkiezingen.