CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Burgemeester J. van Doorne van Capelle aan den IJssel hoeft zich niet langer zorgen te maken over de 12-jarige jongen die sinds vrijdag in haar gemeente in een politiecel zit. Voor de "totaal ontspoorde jongen" is woensdag een plekje gevonden in een inrichting in Breda.

Van Doorne deed dinsdag een beroep op minister Donner om een einde te maken aan de volgens haar schrijnende situatie. De burgemeester vindt dat de jongen zo snel mogelijk gedwongen moet worden opgenomen in een gesloten jeugdinrichting.

Open brief

"Ik ben van mening dat er voor een 12-jarige toch altijd een plek behoort te zijn die beter is dan een politiecel. In een beschaafd land als het onze mag het nooit zo zijn dat de huidige situatie, waarin deze jongen nu verkeert, tot een acceptabele wordt", schreef Van Doorne in een open brief.

Steekwapen

De politie trof de agressieve jongen vorige week schreeuwend op straat aan. Hij had een steekwapen bij zich en een briefje waaruit bleek dat hij een einde aan zijn leven wilde maken.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie is de jongen in de inrichting geplaatst op basis van de normale criteria. Van Doorne stelt echter zich "niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat er extra naar deze zaak gekeken is".

Onmacht

De burgemeester wil benadrukken dat het volgens haar niet gaat om onwil, maar onmacht. "Er is gewoonweg een gebrek aan capaciteit. Ik ben dan ook bang dat doordat deze jongen geplaatst is, iemand anders weer langer op de wachtlijst staat."

In Nederland staan ongeveer zevenhonderd jongeren op de wachtlijst voor een opname. Sommigen van hen zijn ondergebracht in jeugdgevangenissen.