Noord-Korea 'niet bang' voor sancties om kernwapenprogramma

Noord-Korea heeft niets te vrezen van eventuele Amerikaanse stappen om de economische sancties tegen het land uit te breiden en zal de programma's op kernwapens en raketten te ontwikkelen "versnellen", zei een Noord-Koreaanse afgezant dinsdag tegen Reuters.

Die versnelling omvat onder meer "de capabiliteit voor een preventieve eerste aanval" en de ontwikkeling van een intercontinentale ballistische raket die kernkoppen kan dragen, zei Choe Myong Nam, vice-ambassadeur van de Noord-Koreaanse missie bij de VN in Genève. 

Maandag zei een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris in Washington dat de regering-Trump zich buigt over een uitbreiding van de sancties tegen Noord-Korea als deel van een nieuwe strategie om de kernwapendreiging vanuit het Aziatische land in te perken. 

"Ik denk dat dit voortkomt uit het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken (Rex Tillerson, red.) aan Japan, Zuid-Korea en China. Wij zijn natuurlijk niet bang voor dergelijke acties", aldus Choe.

'Inhumaan'

"Zelfs een verbod dat ons uitsluit van het internationale betaalsysteem, het wereldwijde economische systeem, dit soort dingen zijn een deel van hun systeem dat ons geen angst zal aanjagen of enig verschil zal maken."

Choe noemde de bestaande sancties "verwerpelijk en inhumaan". 

Economische sancties tegen Noord-Korea bestaan al een "halve eeuw", maar het communistische land overleeft door de nadruk te leggen op de nationale filosofie juche, oftewel "zelfredbaarheid", zei Choe. Noord-Korea wil dat er een internationaal forum komt dat de "wettelijkheid en legitimiteit van het regime van sancties" onderzoekt.

Lees meer over:
Tip de redactie