WASHINGTON - Irak heeft in de afgelopen vijf jaar 6,6 miljard dollar verdiend door stiekem olie uit te voeren. Dit stelt het Amerikaanse Congres in een woensdagavond gepubliceerd onderzoek.

Irak omzeilde met de uitvoer de strenge sancties van de Verenigde Naties. De Iraakse olie is via Jordanië, Syrië en Turkije op de zwarte markt terecht gekomen.

Het Congres bekritiseert fel het bij de VN onlangs herziene en versoepelde sanctieregime tegen Irak. Dat kan niets uitrichten tegen de illegale handel in olie en het kan er niet voor zorgen dat de VN weer wapeninspecteurs kan sturen naar Irak, aldus een van de onderzoekers.

Alleen al in maart van dit jaar heeft Irak volgens het Congres .000 vaten olie per dag illegaal, in strijd met de VN-sancties, uitgevoerd. De meeste olie, zo'n 250.000 vaten, ging via een pijpleiding door Syrië. De rest ging over de weg het land uit.

De bijna twaalf jaar oude sancties tegen Irak blijven in beginsel van kracht tot de VN hebben kunnen vaststellen dat Irak geen massavernietigingswapens produceert of heeft. Irak wil zijn bewapening geheim houden. De VS hebben herhaaldelijk laten weten dat ze militair ingrijpen overwegen om het regime van Saddam Hussein ten val te brengen.