DEN HAAG - Ruim de helft van de garages haalt geen voldoende voor het uitvoeren van autobeurten. Dat blijkt uit een steekproef van de ANWB, waarvan het resultaat woensdag in het blad de Kampioen verschijnt. Veel garages brengen hun klanten reparaties in rekening die niet zijn uitgevoerd. Ook zien veel automonteurs allerlei gebreken over het hoofd.

De steekproef is uitgevoerd bij 109 garages. Slechts vijftig van de geteste garages scoorden voldoende. ANWB-directeur G. van Woerkom noemt deze ontwikkeling zorgelijk. "Wij hebben 109 auto's laten testen en daarbij scoorden de garages gemiddeld een 5,6. Daarvan ben ik geschrokken. Wij en de automobilist zijn hier niet blij mee."

De ANWB heeft de geteste auto's van tevoren geïnspecteerd. Onderdelen die vervangen moesten worden, had de organisatie gemerkt. Ook bracht ze bewust gebreken aan.

Ruitenvloeistof en filters

Uit de steekproef bleek dat meer dan de helft van de garages standaard ruitenvloeistof in rekening brengt terwijl het ruitensproeierreservoir al vol zat. Ook vervangen garages geregeld onnodig V-snaren en brengen ze ten onrechte nieuwe brandstof-, lucht- en oliefilters in rekening.

Volgens Van Woerkom zou het een paar euro's tot enkele tientjes in de portemonnee van de klant schelen, als de autobezitter voor een beurt de bandenspanning en het oliepeil controleert en het ruitensproeierreservoir bijvult. Ook adviseert de ANWB van tevoren met de garage af te spreken wat wordt uitgevoerd.

Van Woerkom hoopt dat de branche conclusies verbindt aan de uitkomsten van het onderzoek. "De branche is aan zijn stand verplicht om te werken aan de kwaliteit."

Bovag

Brancheorganisatie Bovag wil eerst het onderzoek zelf lezen voordat zij kan reageren op de uitkomsten.