WASHINGTON - De inauguratie volgende maand van de Amerikaanse president Bush zal een sterk militair karakter dragen. De strijdkrachten zullen volgens The Los Angeles Times een nadrukkelijke rol spelen tijdens de tien dagen vol evenementen die de tweede termijn van Bush als staatshoofd moeten inluiden.

Bush wil de gelegenheid aangrijpen om zichzelf te profileren als een krachtdadig leider en bevelhebber die zijn manschappen een warm hart toedraagt. De strijd in Irak, waar momenteel meer dan 140.000 Amerikaanse militairen zijn, en de internationale strijd tegen terrorisme staan tijdens veel festiviteiten centraal.

Helden

Nog voor de inauguratie op 20 januari zal er een speciale bijeenkomst zijn in Washington met de titel "Amerika's Helden", een eerbetoon aan de mannen en vrouwen die dienen. Voor deze bijeenkomst worden zeker 20.000 mensen verwacht.

Een van de negen officiële gala's, het Bevelhebbersgala, staat bovendien open voor 2000 militairen die net terug zijn uit Irak of Afghanistan of binnenkort naar deze landen zullen afreizen. Zij mogen er met hun familie gratis in. Daarenboven zullen duizenden militairen meedoen aan parades, ceremonies en andere activiteiten.

Prijzig

Politieke vrienden en geldschieters van Bush moeten overigens 100.000 tot 250.000 dollar betalen voor een toegangskaartje voor deze en andere officiële gelegenheden. Medewerkers van Bush hopen in totaal 40 miljoen euro binnen te krijgen van sponsors om alle festiviteiten te kunnen betalen.

Het inzamelen van geld voor een presidentiële inauguratie is niet ongebruikelijk in de Verenigde Staten. Volgens The New York Times lijkt er ook geen sprake van een 'donorvermoeidheid', ondanks dat de politieke vrienden van Bush zijn jongste verkiezingscampagne al met het recordbedrag van 273 miljoen dollar ondersteunden.