ATHENE - De gewapende mannen die in een voorstad van de Griekse hoofdstad Athene twaalf personen gegijzeld houden, eisen 1 miljoen dollar losgeld en een vliegtuig om het land te verlaten. Dat zei een hooggeplaatste politiebron woensdag tegen het persbureau Reuters.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de bron hebben de daders het bedrag genoemd tijdens onderhandelingen met de autoriteiten. "Maar ze gaven geen details van waar ze naar toe willen vliegen", voegde hij eraan toe. Eerder meldde het commerciële radiostation Skai dat de gijzelnemers 1 miljoen euro willen.

Het radiostation baseerde zich op een verklaring van een van de vijf vrijgelaten gijzelaars. De politie verklaarde eerder op de dag nog dat de gijzelnemers niet om geld hadden gevraagd. Zij eisen wel een vliegtuig om naar Rusland te reizen, aldus de politie.

Vrijlatingen

Uit de gekaapte bus zijn opnieuw twee gijzelaars vrijgelaten. In totaal zijn nu twaalf passagiers weer vrij. In de bus houden de twee gewapende mannen nog twaalf mensen vast. Dat heeft een politiewoordvoerster gemeld.

De veiligheidsattaché van de Albanese ambassade in Athene heeft tegen Griekse media gezegd dat het duo vermoedelijk van Albanese afkomst is. De ambassadeur wil dat niet bevestigen.

Vrouwen

De kapers zijn bereid alle vrouwen vrij te laten. Voorwaarde is dat zij een buschauffeur krijgen. Dat heeft een van de gijzelaars tegen de Griekse televisie verteld. De passagier bevestigde dat de kapers van de bus geweren en explosieven bij zich hebben en naar Rusland willen vliegen.

De twee daders komen volgens de Griekse politie uit het buitenland en spreken een beetje Grieks. Een van de gijzelnemers gaf in een telefoongesprek met een Grieks radiostation aan Hassan te heten en uit Rusland te komen.

Schoten

Bij het overnemen van de bus schoten de kapers herhaaldelijk in het dak. Ook zouden de daders meerdere keren op naderende politieagenten hebben geschoten. Daarbij raakte een passant gewond. Verscheidene personen wisten kort nadat de gijzelnemers de bus hadden overgenomen, te ontkomen. De buschauffeur, de kaartjesknipper en een passagier ontsnapten waarbij de bestuurder de sleutels meenam.

Bellen en roken

In het begin van de gijzeling zouden de ontvoerders zich redelijk welwillend hebben opgesteld. De circa 25 passagiers mochten familie bellen en roken. "Maar we merken dat ze steeds nerveuzer worden", wist een van de passagiers de Griekse radio te vertellen. Onder de gijzelaars bevinden zich volgens het Griekse persbureau ANA geen kinderen.

Sluipschutters

De autoriteiten hebben het gebied rond de bus volledig afgesloten en zijn met honderden agenten, sluipschutters en speciale eenheden aanwezig. Een politieauto heeft zich met draaiende zwaailichten vlak achter de bus geparkeerd. De gordijnen in de bus zijn dichtgetrokken, zodat niet is waar te nemen wat zich binnen in het voertuig afspeelt. Op televisiebeelden was eerder te zien hoe een gewapende man voor in de bus stond.

Eis

De daders eisen een chauffeur die hen naar een vliegveld brengt en willen daarna een vlucht naar Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet bevestigen dat het mogelijk om Russische gijzelnemers draait. Volgens een woordvoerster van de Griekse politie verlopen de onderhandelingen met de kapers voorspoedig. "We zijn op de goede weg. Het gaat naar tevredenheid."

Hartproblemen

De kapers lieten een van de gijzelaars, die volgens het Griekse televisiestation Mega kampt met hartproblemen, vrij. Niet lang daarna mochten ook verscheidene andere personen het voertuig verlaten.

Griekenland werd vijf jaar geleden eveneens opgeschrikt door twee buskapingen. Binnen twee maanden tijd namen twee Albanese mannen destijds een bus in bezit. Zij eisten geld en een vrije doorgang naar het naburige Albanië. De politie schoot de gijzelnemers in beide gevallen dood. Bij een van de gijzelingen kwam een passagier om.