CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Burgemeester J. van Doorne van Capelle aan den IJssel heeft een beroep gedaan op minister Donner van Justitie om een einde te maken aan de volgens haar schrijnende situatie van een 12-jarige jongen die sinds vrijdag in een politiecel zit. Volgens Van Doorne (Pvda) moet de jongen zo snel mogelijk gedwongen worden opgenomen in een gesloten jeugdinrichting.

Ook alle betrokken instanties zijn daarvan overtuigd, aldus de burgemeester. Maar ondanks verwoede pogingen een plaats voor de "totaal ontspoorde jongen" te vinden, zit hij nog altijd in de cel in Capelle aan den IJssel. "Een onhoudbare en ongewenste situatie", schrijft Van Doorne in een dinsdagavond verstuurde open brief aan Donner.

Steekwapen

De politie trof de agressieve jongen vorige week schreeuwend op straat aan. Hij had een steekwapen bij zich en een briefje waaruit bleek dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Volgens Van Doorne kwam de jongen vorig jaar voor het eerst in contact met zijn biologische vader, die in Capelle aan den IJssel woont.

Zwervend bestaan

Zijn biologische moeder liet hem daar achter met de belofte hem weer op te komen halen. Maar ze hield zich daar niet aan. Het gedrag van de jongen verslechterde daardoor zo dat hij niet meer in het gezin en ook niet meer op school was te handhaven, aldus de burgemeester. De jongen leidde de laatste tijd een min of meer zwervend bestaan.

Instanties op landelijk niveau, waaronder ook het ministerie van Justitie, zijn volgens Van Doorne op de hoogte van de situatie van de jongen. Maar van een oplossing - plaatsing in een gesloten jeugdinrichting - is nog geen sprake.

Politiecel

"Ik ben van mening dat er voor een 12-jarige toch altijd een plek behoort te zijn die beter is dan een politiecel. In een beschaafd land als het onze mag het nooit zo zijn dat de huidige situatie, waarin deze jongen nu verkeert, tot een acceptabele wordt", schrijft Van Doorne.

Het ministerie van Justitie is bekend met de situatie van de jongen en zal alles op alles zetten om zo snel mogelijk een oplossing te vinden, zei een woordvoerder in een reactie.