STOCKHOLM - De gestage daling van het aandeel Tele2, het op een na grootste telecomconcern van Zweden, is het werk van buitenlandse 'hedge funds' die hebben ingezet op een verdere waardevermindering. Dat heeft de president-directeur van Tele2, Lars-Johan Jarnheimer, geschreven in een brief aan de aandeelhouders.

Sinds begin dit jaar is de koers nagoeg gehalveerd. De topman onderstreept in zijn brief, die in de Zweedse pers donderdag is gepubliceerd, de goede gang van zaken bij Tele2.

"We hebben een positieve kasstroom en een winst voor belastingen. We hebben onze beloftes ingelost en de kracht van het bedrijf bewezen, maar toch gaat de koers omlaag", aldus Jarnheimer. Hij heeft aandeelhouders met klem verzocht niet in zee te gaan met speculanten, in de hoop dat de koers herstelt.

Hedge funds mikken op een verdere daling van de koers en verkopen stukken die zij nog niet in bezit hebben. Bij dit zogenoemde short-gaan, is het hun bedoeling om de stukken later bij een lagere koers aan te kopen en het verschil, hun winst, in hun zak te stoppen. Als bij dit verschijnsel grote pakketten aandelen worden verkocht, geraakt het aandeel inderdaad in een duikvlucht.

Volgens Jarnheimer zijn de koersen van het financiële concern Skandia, telecomconcern Telia en de fabrikant van telecomapparatuur Ericsson op soortgelijke wijze gedaald. De koers van Tele2 sloot woensdag op 188,5 Zweedse kroon tegen 366,5 aan het begin van dit jaar.