Honkballers verliezen in halve finale WBC na elf innings van Puerto Rico

De Nederlandse honkballers hebben dinsdag de halve finale van de World Baseball Classic in de elfde inning met 4-3 verloren van Puerto Rico. 

De strijd tussen Nederland en Puerto Rico ging lange tijd gelijk op. Na negen innings was de stand in Los Angeles nog 3-3 en moesten er extra innings worden gespeeld.

Uiteindelijk wist Puerto Rico in de elfde inning nog eenmaal te scoren waardoor Oranje met 4-3 werd uitgeschakeld.

Ondanks de uitschakeling evenaarde Oranje tijdens deze vierde editie van de WBC met een plek in de halve finale zijn beste prestatie ooit. Vier jaar geleden werd Nederland ook in de halve finale uitgeschakeld, dat gebeurde toen door de Dominicaanse Republiek. Dat team won vervolgens de finale van Puerto Rico.

Homerun

In aanloop naar de halve finale van dinsdag kreeg het team van bondscoach Hensley Meulens een flinke tegenslag te verwerken. De belangrijke kracht Didi Gregorius moest afhaken voor de halve finale. Hij kampt met een blessure aan zijn rechterschouder en kon daardoor niet meedoen tegen Puerto Rico.

Ondanks de afwezigheud van Gregorius begon Nederland goed tegen Puerto Rico. Wladimir Balentien bracht Oranje al in de eerste slagbeurt met een homerun op een voorsprong van 2-0. Het op de WBC ongeslagen Puerto Rico trok de stand direct gelijk via een klap over de hekken van Carlos Correa.

De voorsprong van Oranje had nog groter kunnen zijn als Andrelton Simmons en Jurickson Profar wat scherper waren geweest. Simmons liet zich uittikken, terwijl Profar iets te uitbundig zijn honkslag vierde en daarbij vergat zijn voet op het eerste honk te zetten.

Van den Hurk

De startende Nederlandse pitcher Rick van den Hurk had het moeilijk met de agressieve slagmannen van Puerto Rico. Van den Hurk verdween na twee innings, waarin hij homeruns van Carlos Correa (met een man op de honken) en Thomas Javier Rivera om de oren had gekregen. Jair Jurrjens, Shairon Martis en Tom Stuifbergen wisten de Puerto Ricanen daarna wel in bedwang te houden. 

Balentien zette in de vijfde inning de 3-3 op het scorebord, waarna het zenuwenspel pas in de tiebreak, met direct de eerste twee honken bezet, werd beslist. Op een klap van Eddie Rosario liep Correa het beslissende punt over de thuisplaat voor Puerto Rico, waarna de wedstrijd meteen afgelopen was.

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt de andere halve finale tussen de Verenigde Staten en Japan gespeeld. De winnaar van de confrontatie speelt een dag later de eindstrijd tegen Puerto Rico.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie