RIJSWIJK - Een bemande reis naar Mars hoeft niet lang meer op zich te laten wachten. Binnen zes jaar zou de eerste mens voet kunnen zetten op onze kleine zusterplaneet.

"Een groot deel van de benodigde techniek is al voorhanden", zegt woordvoerster Artemis Westenberg van de Mars Society, een publieke ruimtevaartorganisatie die zich inzet voor onderzoek naar de Rode Planeet.

IJs

De Mars Society is opgetogen over de recente vondst van grote hoeveelheden ijs op Mars. "Er zijn al heel wat onbemande ruimtemissies naar Mars gegaan en veel daarvan ging fout. Als je dan eindelijk hoort dat er ijs en dus water op Mars is, dan word je daar heel blij van. Want water is gewoon leven", aldus Westenberg.

De vraag of er leven op Mars is houdt wetenschappers al jaren bezig. De ruimtesonde Odyssey die vorig jaar oktober Mars ging onderzoeken, stelde al snel vast dat zich vlak onder het marsoppervlak grote ijsvlakten bevinden.

Een bemande reis naar de planeet is daardoor plotseling een reële optie geworden, want het scheelt een hoop bagage. Donderdag komt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met officiële mededelingen over de vondst van het ijs.

Niet ideaal

Een verblijf op de Rode Planeet is echter onder de huidige omstandigheden verre van ideaal. Het is er ijskoud (ongeveer min 50 graden), de luchtdruk is veel lager dan hier en er is geen zuurstof. Een Marsonaut, zoals een astronaut daar gaat heten, krijgt het zeker niet gemakkelijk.

/NIEUWSNasa publiceert foto’s ijslaag Mars (video)