LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag de 15-jarige scholier Dilmerson Geronimo S. uit Heerenveen veroordeeld tot acht maanden en twee weken jeugddetentie en jeugd-tbs voor het neersteken van een 17-jarige medeleerling. Bovendien moet hij ruim 3000 euro betalen aan het slachtoffer.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden acht maanden en twee weken jeugddetentie en minimaal twee jaar jeugd-tbs. De periode in jeugddetentie heeft hij tijdens zijn voorarrest al uitgezeten, dus blijft alleen de jeugd-tbs over.

S. stak in maart de 17-jarige medeleerling uit Joure op een school in Heerenveen neer. Het slachtoffer raakte zwaargewond, maar overleefde de aanval. Het OM legde de jongen daarom poging tot doodslag ten laste. Advocaat P. Hoekstra van S. benoemt de aanslag als zware mishandeling. Hoekstra vindt dat S. tien maanden jeugddetentie moet krijgen, maar geen jeugd-tbs.

Jeugd-tbs

De advocaat heeft daarom direct na de uitspraak hoger beroep aangetekend. "De rechtbank haalt twee zaken door elkaar. Het is inderdaad een ernstig feit en daarom vroeg ik ook om tien maanden cel. Maar jeugd-tbs is eigenlijk een maatregel tegen recidive. Uit onderzoeken blijkt dat er nauwelijks recidivegevaar is. Mijn cliënt heeft veel spijt van zijn daad en was er echt kapot van", aldus Hoekstra. Zij vindt dat S. gewoon naar huis kan en van daaruit een begeleidingstraject moet volgen. S. is eerder met justitie in aanraking geweest wegens gewelddelicten.

Recidivegevaar

De rechtbank vindt dat er wel degelijk recidivegevaar is. De rechtbank heeft jeugd-tbs opgelegd met als doel om de structuur in het leven van S. te verbeteren. Die behandeling kan maximaal vier jaar duren. De rechtbank vindt dat het slecht is gesteld met het normbesef van de jongen. "Het dragen van wapens is levensgevaarlijk, dat blijkt maar weer eens", aldus de voorzitter van de rechtbank.

Advocaat Hoekstra wil dat S. direct vrijkomt tot de zaak in hoger beroep opnieuw wordt behandeld. Het gerechtshof in Leeuwarden zal daarover binnen enkele weken een uitspraak doen.