AMSTERDAM - De politie is dinsdag rond 08.45 uur begonnen met een grote actie om krakers uit de Berlageblokken in Amsterdam-Oost te verwijderen. Het gaat volgens een woordvoerster om 172 woningen.

Rond 10.00 uur had de politie acht mensen aangehouden die hun huis niet wilden verlaten. De politie ging over tot ontruiming, omdat de krakers in de buurt voor veel overlast zorgden. "We moesten er vaak naartoe en daarom hebben we besloten te gaan ontruimen", liet de zegsvrouw weten.

De illegale bewoners kregen maandag al een waarschuwing dat de politie dinsdag op de stoep zou staan en volgens de woordvoerster hadden veel mensen hun huis al verlaten. De politie heeft honderd man ingezet voor de actie. Tot nu toe verloopt de ontruiming rustig.

De Berlageblokken, drie huizenblokken aan het Javaplein, stammen uit 1912 en zijn gebouwd door de bekende bouwmeester zelf of zijn leerlingen. De gemeente en woningcorporatie Ymere wilden de woningen slopen en vervangen door een grote supermarkt met parkeergarage. Ymere had de woningen al dertig jaar niet meer onderhouden.

Door verzet van de buurtbewoners ging dit plan niet door en zijn de woningen in 2001 tot Rijksmonument uitgeroepen. Ymere besloot de blokken grondig te renoveren en de sociale huurwoningen te vervangen door huur- en koopwoningen voor studenten.

Tot eind oktober verstrekte de woningcorporatie tijdelijke huurcontracten, waarna een twintigtal bewoners weigerde te vertrekken. De rechter besloot toen dat Ymere aan twee van hen een nieuw onderdak moest bieden. De leegstaande woningen werden bezet door vooral buitenlandse jongeren, zei E. van Kaam, vestigingsmanager van Ymere dinsdag.

De woningcorporatie wil zo snel mogelijk beginnen met de grootscheepse renovatie. De eerste huizen moeten in april of mei klaar zijn. Volgens Van Kaam bieden de nieuwe woningen plaats aan ongeveer vierhonderd tot vijfhonderd studenten.