SOESTDIJK - Prinses Irene is hevig verliefd geweest op een Mexicaanse jongen, die tegenwoordig een succesvolle carrière als internationaal advocaat heeft. De liefde was zo serieus, dat prins Bernhard met zijn ouders kennis heeft gemaakt.

Dat vertelt de overleden prins in de reeks interviews die de Volkskrant dinsdag publiceert. "Mijn vrouw zei: ga jij maar kijken of het wat is. Het was een fantastische familie, die jongen was fantastisch." Volgens de prins zou het een goed huwelijk geweest zijn tussen Irene en de Mexicaan. "Carlos heeft kennelijk meer indruk gemaakt, ik heb geen idee", zo verzucht de vader, die zijn dochter Irene volgens eigen zeggen dikwijls niet begreep.

Prins Bernhard verkeert tussen trots en blijdschap over zijn kinderen, zegt hij. "Margriet die heel hard werkt, ondanks veel gewrichtspijn." Ook over zijn dochter Beatrix en de vliegvaardigheid van Willem-Alexander is hij tevreden.

Doorgaan

"Blij ben ik over de dingen die ik ben begonnen en die kunnen doorgaan na mijn dood", aldus de prins. Hij doelt op het Wereld Natuur Fonds, de Bilderberg-groep, regels voor de internationale ruiterorganisatie FEI, het inspectoraat-generaal voor de krijgsmacht en het Prins Bernhard Cultuurfonds ("Het is leuk om daar prijzen uit te reiken.").

"Trots ben ik alleen op mijn spieren. Als iemand mij van achteren vasthoudt, kunnen de kleinkinderen hard op mijn buik slaan, alsof het een boksbal is. Dat doen ze ook. Ik heb die spieren. Oefenen, elke dag oefenen", aldus de prins.