BAGDAD - Voor de tweede keer in 24 uur tijd heeft een zelfmoordenaar zich met een autobom opgeblazen bij een van de toegangen tot de zwaarbewaakte wijk Groene Zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ten minste een lid van de Iraakse Nationale Garde kwam om. In een ziekenhuis zijn zeker twaalf gewonde Irakese mannen binnengebracht.

De aanslag werd uitgevoerd op dezelfde plek waar maandagochtend een zelfmoordenaar zich in zijn auto opblies. Toen kwamen zeven Irakezen om het leven. De groepering rond de Jordaanse terrorist al-Zarqawi eiste maandag via een verklaring op internet de verantwoordelijkheid voor die aanslag op.

In de Groene Zone houdt de Iraakse overheid kantoor en staat ook de Amerikaanse ambassade. Opstandelingen voeren geregeld aanvallen en aanslagen uit bij of op het uitgestrekte complex.

De aanslag vond plaats om 08.20 uur (lokale tijd). Op dat moment had zich voor het checkpoint een rij gevormd van Irakezen die binnen de zone aan het werk wilden gaan. Nabij de controlepost is ook een recruteringscentrum van de Nationale Garde gevestigd. Irakezen die samenwerken met de Amerikanen en de interim-regering zijn geregeld doelwit van opstandelingen, die hen zien als heulers met de bezetters.