LONDEN - Een Noord-Ierse man die lijdt aan een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob , is niet langer terminaal door het gebruik van een experimenteel medicijn. Dat bericht The Daily Telegraph in de dinsdageditie.

Zijn ouders hadden bij een rechter afgedwongen dat hun zoon het middel pentosan toegediend zou krijgen.

De 20-jarige Jonathan Simms was de eerste die het middel begin 2003 kreeg. Zijn situatie wordt nu als stabiel omschreven. Simms kreeg in mei 2001 te horen dat hij leed aan wat de menselijke variant wordt genoemd van de gekkekoeienziekte BSE. Doorgaans overlijden patiënten ongeveer veertien maanden na de diagnose.

In totaal zijn in Groot-Brittannië al 147 mensen overleden door de slopende hersenziekte. De aandoening zou zijn verspreid door de consumptie van met BSE besmet vlees. Volgens de Britse krant zijn in totaal twaalf patiënten met het medicijn behandeld. Een van hen is overleden en bij zes anderen is de situatie gestabiliseerd. Simms gebruikt het medicijn het langst. Het wordt volgens de BBC rechtstreeks in de hersenen ingespoten. Pentosan is omstreden, omdat er geen onderzoek is gedaan naar de mogelijke bijwerkingen.