AMSTERDAM - Prins Bernhard had twee buitenechtelijke dochters. Dat heeft de prins onthuld in een serie vraaggesprekken met De Volkskrant die pas na zijn dood mochten verschijnen. Het bestaan van de 37-jarige Française Alexia is een publiek geheim. Dat geldt niet voor de ongeveer 50-jarige Amerikaanse Alicia, over wie de prins terughoudend is.

"Ze moet met rust worden gelaten." Beide dochters delen in de erfenis. "Mijn nalatenschap moet door zes worden gedeeld. Zo heb ik dat vastgelegd in mijn testament." Het vermogen dat hij en Juliana nalaten, schat Bernhard op 150 tot 200 miljoen euro.

Alexia

Alexia is volgens de prins "bij toeval" geboren. De komst van Alicia is een direct gevolg van de huwelijkscrisis tussen hem en Juliana in de jaren vijftig, een gevolg van de Greet Hofmans-affaire. Volgens de prins wist Juliana van zijn twee onwettige kinderen. "Het bestaan van mijn buitenechtelijke kinderen is nooit een pijnlijk geschiedenis geweest. Beide kinderen waren getroffen door hoe lief mammie voor hen was. En mijn vrouw zei op haar beurt dat het verschrikkelijk lieve kinderen waren."

Scharrelaar

De Volkskrant publiceert de weerslag van de in totaal negen gesprekken met de prins dinsdag in een speciale bijlage. "Het maakt mij uit of de mensen aan mij terugdenken als een aardige vent of een scharrelaar", aldus Bernhard.

De gesprekken, gevoerd tussen begin 2001 en afgelopen voorjaar, vonden plaats zonder medeweten van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de premier en de koningin. Bernhard heeft alle uitgewerkte teksten gezien en geaccordeerd, aldus De Volkskrant.

Lockheed

In het interview geeft Bernhard toe dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed begin jaren zestig 1 miljoen dollar heeft gestort op een Zwitserse bankrekening. Prins Bernhard gaf daarvan volgens afspraak 750.000 dollar aan zijn goede vriend en voormalig vertegenwoordiger van Lockheed Fred Meuser. Het resterende bedrag heeft hij anoniem weggeschonken.

Volgens de prins heeft hij 150.000 dollar gestort op de rekening van zijn vriend Charles van Houten. Zijn oude adjudant Henk van Tuyl kreeg een bedrag, evenals Mo de Mier, een vriend bij de KLM. De rest van het geld ging naar gids Matt in Sankt Anton, die tevens herenkapper was. Deze Matt had een dochter die geopereerd moest worden.

Prins Bernhard erkent in de serie interviews die de Volkskrant dinsdag publiceert, dat hij stom is geweest om later nog eens een miljoen dollar commissiegeld aan Lockheed te vragen. Het geld wilde hij besteden aan het Wereld Natuur Fonds (WWF). "Die brieven waren een idee van Fred Meuser, die mij later helemaal belazerd heeft. Hij stelde ze samen met de advocaat van Lockheed op. Maar toen het uitkwam dacht ik: My foot! Nou hang ik. Wie gelooft dat ik dat miljoen wilde hebben voor het WWF?"

Ontkennen

De prins had graag gezien dat de regering na zijn overlijden een verklaring zou uitgeven waarin de regering de onware verhalen over hem zou ontkennen. Bernhard had dat tegen de toenmalige RVD-directeur Brouwers gezegd. "Brouwers zei: maar hoe zou de Nederlandse regering dat moeten doen? Ik zei: Dat laat me koud, ik vind alleen dat jullie het aan mij verplicht zijn." De RVD wil voorlopig niet reageren op de berichten in de Volkskrant, zei een woordvoerder dinsdag.

In de serie gesprekken ontkent de prins lid te zijn geweest van de NSDAP. "Ik kan met de hand op de bijbel verklaren: Ik was nooit een nazi."

Het verslag van de gesprekken die de Volkskrant met Bernhard hield, is te boek gesteld. Het verschijnt dinsdag onder de titel De prins spreekt bij uitgeverij Balans.