BRUSSEL - De Nederlandse politie onderzoekt in Brussel een Belgische connectie rond de moord op cineast Theo van Gogh. Dat hebben de Belgische dagbladen Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen dinsdag gemeld. Een delegatie van de Nederlandse politie zou dinsdag naar Brussel reizen voor het onderzoek.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het speurwerk richt zich volgens beide kranten op de Belgische Marokkaan Abdelkader Hakimi. In zijn adresboekje staat het telefoonnummer van Ismael A. Deze Amsterdamse Marokkaan wordt ervan verdacht dat hij een moordaanslag op de Tweede-Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders beraamde. A. had ook contact met de moordenaar van Van Gogh, Mohammed B.

De Belgische politie beschouwt Hakimi als de leider in Europa van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), de terreurbeweging die banden zou hebben met het terroristennetwerk al-Qaeda en achter de aanslagen in Casablanca en Madrid zou zitten.

In 1985 werd Hakimi in Marokko bij verstek tot de doodstraf veroordeeld. Na zijn terugkeer uit Afghanistan werkte hij in Sint-Jans-Molenbeek in een snackbar. Sinds maart van dit jaar zit hij in een Belgische cel op verdenking van terrorisme.