UTRECHT - Een stoptrein van het vervoerbedrijf Syntus is maandagavond bij Hengelo-Oost tegen een boomstam aangereden die daar volgens spoorbeheerder ProRail vermoedelijk was neergelegd. In twee andere treinen, bij Dordrecht en bij Hilversum, ontstonden brandjes. Bij de incidenten is niemand gewond geraakt.

Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd. De boomstam raakte klem onder de trein. Een monteur heeft met een vijzel de neus van de trein opgekrikt en de boom vervolgens kunnen verwijderen. De reizigers zijn met een bus verder vervoerd. Het beschadigde treinstel is voor onderzoek naar een werkplaats in Hengelo gebracht.

Onderzoek

De politie heeft de boomstam voor nader onderzoek meegenomen, aldus ProRail. De trein reed langzaam toen die daartegen botste. Door de aanrijding reden tussen Hengelo en Oldenzaal geen treinen. Ook het internationale treinverkeer tussen Hengelo en Bad Bentheim lag tijdelijk stil.

In de trein tussen Utrecht en Hilversum was een toilet in brand gestoken. Treinpersoneel kon het vuur blussen. Ook in een stoptrein die net was vertrokken uit Dordrecht, vatte het interieur vlam. Volgens ProRail hebben vandalen de zitting van een bank eruit gehaald, deze rechtop in de coupé gezet en vervolgens in brand gestoken. In de coupé zaten op dat moment geen andere passagiers. Ook in dit geval heeft treinpersoneel het vuur geblust.

Rookschade

In de coupé is flinke rookschade ontstaan, zei de woordvoerder. De trein, die inmiddels gecontroleerd is door de brandweer, zal volgens hem voor nader onderzoek doorrijden naar Roosendaal.

Minister Peijs en de NS kondigden vorige maand maatregelen aan om spoorvandalisme tegen te gaan. De rails worden minder toegankelijk en er komt meer toezicht. Het afgelopen jaar waren er diverse incidenten. Vorige week nog reed een intercity tussen Uitgeest en Zaandam op een stalen looprooster dat onbekenden op de rails hadden gelegd.