LONDEN - Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze een doorbraak hebben bereikt bij de behandeling van suikerziekte van het type 1, de zogeheten jeugddiabetes.

Onderzoek aan de universiteiten van Columbia en Californië heeft uitgewezen dat een medicijn dat de werking van een deel van het immuunsysteem onderdrukt, een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van de aandoening bij jonge patiënten.

Mensen met diabetes hebben slecht functionerende cellen in hun immuunsysteem, die insulineproducerende cellen onderdrukken. Het medicijn waar het om gaat, gaat deze 'slechte' cellen te lijf waardoor het lichaam nog een gehalte 'natuurlijke insuline' overhoudt.

De ziekte is daardoor langere tijd onder controle te houden. De resultaten van het onderzoek worden donderdag gepubliceerd in het blad New England Journal of Medicine.

Bij de Amerikaanse test kreeg een groep van twaalf jongeren in de leeftijd van 7 tot 27 jaar een jaar lang het nieuwe medicijn toegediend. De behandeling begon kort nadat bij hen dibaetes was vastgesteld. Een even grote controlegroep kreeg niets.

Na een jaar bleek dat de mensen die het medicijn wel kregen een hoger gehalte aan 'natuurlijke' insuline haddden dan de anderen. Zij konden hun aandoening daarom beter onder controle houden, zo meldt de BBC.

De onderzoekers hopen zeer binnenkort het medicijn op een grotere groep patiënten te gaan testen.