RIJSWIJK - Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO staat helemaal achter het idee om een tienjaarlijks rijadvies in te stellen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil zo'n advies als blijkt dat de rijadviezen die het bureau nu in alle provincies op proef uitvoert, slechte resultaten opleveren.

Een woordvoerster van 3VO reageerde woensdagavond op het initiatief van het CBR, dat afgelopen weekeinde al proeven uitvoerde in Limburg en Brabant. Rijbewijsbezitters in die provincies kregen van CBR-examinatoren massaal het advies dat zij beter in hun spiegels moesten kijken en langzamer op een kruising moesten afrijden.

Het jubilerende CBR geeft de komende twee zaterdagen nog gratis rijadviezen in de overige tien provincies. Als blijkt dat het weggebruik even drastisch is als in de zuidelijke provincies, dan wil het bureau bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat pleiten voor een snelle invoering van een tienjaarlijks rijadvies.

De woordvoerster van 3VO zegt dat haar organisatie al jaren strijdt voor een 'verversing' van het rijbewijs. "Het rijbewijs is niet meer voor het leven. Er verandert zoveel in het verkeer."

Bovendien blijkt volgens haar dat mensen in de loop der jaren nonchalanter worden op de weg en dat er fouten in het rijgedrag sluipen. 3VO wil met andere organisaties het ministerie van het nut van een rijadvies overtuigen. "Het is net als bij EHBO'ers of als je een taal leert, dan moet je je kennis ook bijhouden", zegt de woordvoerster.

Groeien

Volgens 3VO is het plan wel een maatregel voor de langere termijn. "Zoiets moet groeien. We hebben heel lang gepleit voor een praktijkexamen voor de bromfietser en na al die jaren komt het er nu ook", illustreert de woordvoerster.

Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de automobilisten voorstander is van een periodiek advies. Ze stellen wel de voorwaarde dat de prijs laag blijft en dat ze het rijbewijs bij een negatief advies niet kwijt zijn.

Of aan die laatste wens wordt voldaan, is volgens 3VO en het CBR nog onzeker. "Er moeten wel consequenties aan de testen worden verbonden", zegt de woordvoerster. "Het moet geen vrijheid blijheid zijn."