ZEIST - In Zeist vindt binnenkort een grootschalige tbc-test plaats. Aanleiding is een geval van open (besmettelijke) tbc bij een medewerker van een supermarkt. De GG&GD Midden Nederland gaat bij 10.000 tot 12.000 mensen de zogenaamde Mantouxtest doen, liet een woordvoerster maandag weten.

De open longtuberculose werd 18 november geconstateerd bij een medewerker van supermarkt C1000 aan de Joh. van Oldenbarneveltlaan. De patiënt is opgenomen geweest in het ziekenhuis voor behandeling om verdere besmettingen te voorkomen. Na het ontdekken van de ziekte is de medewerker niet meer in de winkel geweest. Er is volgens de GG&GD dan ook geen enkel besmettingsgevaar voor klanten en medewerkers meer aanwezig geweest. Ook de voedselveiligheid is nooit in het geding geweest, aldus de gezondheidsdienst.

Besmetting

Nadat duidelijk werd dat er ook onder familieleden en vrienden van de man personen besmet bleken te zijn, besloot de GG&GD tot een onderzoek onder de medewerkers van de supermarkt. Dat wees uit dat veertig van de 71 onderzochte personen besmet waren, overigens met de gesloten, niet besmettelijke vorm van tbc.

Zes weken

Het grootschalige onderzoek vindt op 31 januari, 1 en 2 februari plaats in een sporthal. Eerder testen heeft volgens de GG&GD geen zin omdat een besmetting met tbc pas aantoonbaar is na een incubatietijd van zes weken. Dat betekent dat het minimaal zes weken na het laatst mogelijke contact met een besmettelijke patiënt duurt, voordat een besmetting voldoende betrouwbaar aangetoond kan worden.

Afweerstoffen

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tuberculosebacterie. Een infectie kan ernstige longontstekingen veroorzaken. De ziekte is volledig te genezen met medicijnen.

Als iemand met open longtuberculose hoest of niest, komen de tuberculosebacteriën vrij. Bij inademing kan iemand geïnfecteerd raken. Lang niet iedereen ontwikkelt dan ook daadwerkelijk de ziekte tuberculose. Vaak zijn de afweerstoffen in het lichaam voldoende om de ontwikkeling te voorkomen. Iemand die wel is geïnfecteerd, maar niet ziek is, heeft geen symptomen en kan ook niemand infecteren. Gezonde mensen hebben ongeveer tien procent kans om ziek te worden.

Informatienummer

De gemeente en de GG&GD in Zeist hebben inmiddels een gratis informatienummer geopend om vragen over het tbc-onderzoek te beantwoorden. Het nummer is 0800-0095.