BOEKAREST - De linkse premier Adrian Nastase heeft maandag op de televisie zijn verlies in de presidentsverkiezingen van Roemenië toegegeven. Oppositiekandidaat Traian Basescu had op dat moment na het tellen van 99 procent van de stemmen de steun van 51,23 procent van het electoraat.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De resultaten tonen aan dat Traian Basescu de nieuwe president van Roemenië is", aldus de premier. Nastase zei dat hij bereid is om met Basescu samen te werken en dat hij met zijn Sociaal Democratische Partij (PSD) in de regering wil blijven.

Nastase had de eerste ronde van de verkiezingen op 28 november gewonnen. Hij kreeg toen 41 procent van het electoraat achter zich tegen 34 procent voor Basescu. De PSD won op dezelfde dag ook de parlementsverkiezingen. De centrumrechtse Alliantie voor gerechtigheid en Waarheid (DA) van Basescu zei toen dat er fraude in het spel was.

Onder leiding van de PSD is de economie gegroeid en is Roemenië op de drempel van de Europese Unie gekomen. Schandalen en het optreden van enkele leden die uitgebreid met hun rijkdom pronkten, hebben echter de reputatie van de partij geschaad.