HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft het hoger beroep dat het had aangetekend tegen de voorwaardelijke straf voor Jan Veerman, ingetrokken. Veerman was eigenaar van café De Hemel waar tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001 kort na middernacht brand uitbrak. Veertien jongeren vonden de dood en bijna driehonderd raakten gewond.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde Veerman in juli 2003 tot twaalf maanden voorwaardelijke celstraf, een werkstraf van 240 uur en een ontzetting uit zijn beroep van horecaondernemer voor twee jaar. Het OM was niet tevreden met de straf en stelde in augustus 2003 hoger beroep in.

Het OM trekt het beroep in, na de overeenkomst tussen Veerman, de slachtoffers van de brand en de gemeente Edam-Volendam. In het akkoord staat dat de slachtoffers onder meer schadevergoeding krijgen en dat Veerman hieraan meebetaalt.

Slachtoffers

Volgens het OM is "anders dan destijds het beeld thans dat de slachtoffers er in belangrijke mate de voorkeur aan geven dat de zaak wordt beëindigd, zodat zij niet nogmaals met de hele kwestie in hoger beroep worden geconfronteerd". Ook denkt het OM dat Veerman door de overeenkomst in het hoger beroep waarschijnlijk geen hogere straf krijgt.