AMSTERDAM - Slijtage ligt niet ten grondslag aan het gladde wegdeel van de A10 dat zondag is afgesloten. Dat zegt Marjan Nijssen van Rijkswaterstaat maandag. Volgens Nijssen gaat het om 'een vervuild wegdek'. Dat had gladheid tot gevolg. Het wegdek is inmiddels gereinigd en vrijgegeven.

De gladde weg heeft geleid tot enkele ongevallen. Die vormden de aanleiding voor Rijkswaterstaat de oorzaak van de gladheid te onderzoeken. Het gaat om één rijstrook van de verbindingsweg van de A1 naar de binnenring van de A10, bij het knooppunt Watergraafsmeer. Nijssen kon niet zeggen wat de oorzaak van de vervuiling is geweest.

Eerder hadden snelwegen elders in het land te kampen met gladheid. Delen van de A27 en de A2 worden opnieuw geasfalteerd. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat met de werkzaamheden komende week niet alle problemen in een keer kunnen worden opgelost. De maximumsnelheid blijft 70 kilometer per uur op stukken waar de werkzaamheden later plaatsvinden.

De planning voor het herstel van het wegdek rond Den Haag en Delft is aangepast, vanwege de uitvaart van Prins Bernhard. De werkzaamheden zullen met name 's nachts plaatsvinden, zodat de overlast voor het verkeer tot een minimum beperkt wordt.