UDEN - De politie heeft de afgelopen weken opnieuw drie jonge pubers opgepakt in verband met de brandstichting in de islamistische Bedir-school in Uden en een poging tot brandstichting in een moskee. Twee van hen zijn na verhoor naar huis gestuurd, de derde heeft korte tijd in bewaring gezeten, maar is inmiddels ook weer vrij. Een woordvoerster van het parket in Den Bosch heeft dit maandag bevestigd. De zes andere pubers die eerder zijn aangehouden in verband met dezelfde misdrijven zitten nog vast.

De drie later opgepakte pubers komen uit hetzelfde clubje als de andere zes, aldus de woordvoerster. Het gaat volgens haar om jonge kinderen. Een precieze leeftijd wordt niet genoemd. De drie verdachten uit de eerste groep arrestanten die worden verdacht van het daadwerkelijk in brand steken van de school zijn veertien en vijftien jaar. De school brandde helemaal uit. De andere drie verdachten zouden alleen betrokken zijn bij de poging tot brandstichting in de moskee.

Van de opgepakte verdachten zitten er zes op het Udens College, een plaatselijke vmbo-opleiding. Eerder verklaarde de Bossche officier van justitie mr. Ch. Van der Voort dat de verdachten geen georganiseerde bende vormen en dat ze evenmin lid zijn van een extremistische groepering. Ook zouden ze volgens hem niet betrokken zijn geweest bij andere incidenten.

Onlangs zei een Tilburgse onderzoeker dat de verdachten mogelijk betrokken zijn bij een in Uden actieve criminele jeugdgroep, de Harde Kern Uden.