LONDEN - De Turkse premier Erdogan vindt dat toetreding van Turkije tot de Europese Unie kan leiden tot een "harmonie tussen de beschavingen". In een vraaggesprek met de Britse krant The Independent maandag stelt de eerste minister dat het Turkse lidmaatschap "het gat kan dichten tussen het Westen en de islamitische wereld". "Het is het project van de eeuw", vindt hij.

Eind deze week beslissen de regeringsleiders van de 25 EU-lidstaten of er met Turkije onderhandeld gaat worden over toetreding tot de unie. Erdogan zegt in het interview dat hij accepteert dat eventuele gesprekken niet per definitie zullen uitmonden in een lidmaatschap.

Maar hij tekende wel aan dat alleen een volwaardig en volledig lidmaatschap bespreekbaar is. Van voorstellen voor een soort Turks partnerschap met de EU wil hij niets weten.

Erdogan vindt ook dat er spijkers met koppen geslagen moeten worden. Hij wil als er gesprekken komen "exacte data" hebben wanneer de overlegrondes gaan plaatshebben. Hij herhaalde dat eventuele nieuwe voorwaarden aan Turkije voor toetreding niet aan de orde kunnen zijn.