AMSTERDAM - Rijkswaterstaat is er zondagavond in geslaagd om de problemen met gladheid op de verbindingsweg tussen de A10 en de A1 richting Amersfoort te verhelpen. Dat meldde een woordvoerder van de beheerder van het rijkswegennetwerk.

De problemen kwamen zaterdagavond en zondagochtend aan het licht door een aantal raadselachtige ongevallen. De linkerrijkstrook bleek glad en werd over een lengte van achthonderd meter afgesloten. Op de rechterrijstrook was de maximumsnelheid tijdelijk beperkt tot vijftig kilometer per uur. Zondagavond kon het verkeer rond tien uur weer gewoon gebruik maken van het betreffende stuk snelweg.

Vuiligheid

Rijkswaterstaat heeft het gladde wegdeel met een hogedrukspuit gereinigd. Onderzoek heeft uitgewezen dat het Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) was dichtgeslibd met vuiligheid. Van slijtage is volgens Rijkswaterstaat geen sprake. Hiervoor werd gevreesd, nadat eerder een aantal snelwegen in Zuid-Holland werden getroffen door gladheid als gevolg van slijtage.

De politie Amsterdam kon zondag niet zeggen hoeveel ongevallen precies hebben plaatsgevonden in de bocht naar de A1. Het ging volgens een woordvoerder alleen om slippartijen zonder ernstige gevolgen. Wegens het vreemd hoge aantal incidenten vroeg de politie om het onderzoek van Rijkswaterstaat.