DELFT - Zeker 17.500 mensen hebben zondag urenlange wachten en ijskou getrotseerd voor een bezoek aan de Nieuwe Kerk in Delft. Het was de bedoeling dat de kerk tussen tien uur en acht uur 's avonds open zou zijn voor het publiek dat de pracht en praal na de bijzetting van prins Bernhard nog wilde aanschouwen. De laatste bezoeker verliet echter het godshuis rond kwart over tien.

In de Nieuwe Kerk klonk de hele dag orgelmuziek. Alle bloemen lagen er nog en de grafkelder was nog open, maar afgesloten met gordijnen. Daardoor hadden de bezoekers van de kerk wel zicht op de trap naar de laatste rustplaats van onder anderen prins Bernhard.

De eerste bezoekers stonden al om kwart over acht op de Markt. Rond het middaguur was de wachttijd opgelopen tot vier uur. Later op de dag liep de wachttijd voor de kleumende wachtenden terug tot drie uur. Een woordvoerder van de politie noemde de belangstelling "overweldigend" en "ver boven de verwachting". Het publiek bestond voor het belangrijkste deel uit ouderen.

Dagjesmensen

Delft was zondag sowieso populair bij dagjesmensen. De politie schat dat de stad naast de 17.500 kerkbezoekers een even groot aantal andere uitvaarttoeristen heeft getrokken, bovenop het normale aanbod van bezoekers aan de binnenstad op zondag.

Het Rode Kruis was in verband met de drukte voor de Nieuwe Kerk met zes mensen aanwezig op de Markt, maar in de loop van de dag werd de ploeg uitgebreid tot veertien hulpverleners. De hulporganisatie zette een tent op waar mensen zich konden opwarmen. Samen met de scouting werd ook warme chocolademelk uitgedeeld aan de duizenden in de Efteling-achtige rijen voor de kerk. De kou leidde niet tot ernstige problemen onder de belangstellenden.

Als gevolg van de enorme drukte raakten de beschikbare parkeerplaatsen in Delft al snel volledig bezet. De kerk was volgens de planning open tot tien. De mensen die op dat tijdstip nog buiten stonden te wachten, kregen toch de gelegenheid om naar binnen te gaan.

Kijkcijfers

Verreweg de meeste Nederlanders namen dit weekeinde overigens genoegen met de tv-registratie van de bijzetting. Ruim 3,6 miljoen mensen volgden zaterdag op Nederland 2 de uitvaart van prins Bernhard. De piek in de kijkcijfers lag tijdens de kerkdienst met 4,4 miljoen kijkers. De uitvaart van koningin Juliana kon in maart, met op het hoogtepunt 3.246.000 kijkers, op iets minder belangstelling rekenen. Naar de uitvaart van prins Claus in oktober 2002 keken gemiddeld 3,3 miljoen mensen.

Het Legermuseum in Delft, dat een speciale tentoonstelling samenstelde over het militaire leven van prins Bernhard en dat gratis toegankelijk was, ontving zondag twee keer zoveel bezoekers als op een doorsnee zondag. Enkele honderden mensen combineerden de bezichtiging van de Nieuwe Kerk met een bezoekje aan het museum, liet een woordvoerder weten.