BOEKAREST - In Roemenië kunnen ongeveer 18 miljoen kiezers zondag hun stem uitbrengen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. In de eerste ronde van 28 november had geen van de kandidaten een absolute meerderheid behaald.

In de tweede ronde strijden scheidend premier Adrian Nastase en de huidige burgemeester van Boekarest Traian Basescu om de opvolging van president Ion Iliescu, die na drie ambtstermijnen niet herkiesbaar is.

Nastase kreeg in de eerste ronde circa 41 procent van de stemmen en Basescu circa 34. De burgemeester heeft tevergeefs geëist dat de eerste ronde zou worden overgedaan, omdat de socialisten volgens hem hadden gefraudeerd. Uiteindelijk heeft hij de uitslag van de eerste ronde geaccepteerd.

De presidentsverkiezingen zijn ook bepalend voor de samenstelling van de nieuwe regering. Bij de parlementsverkiezingen, die ook op 28 november zijn gehouden, verloor de regeringscoalitie van Nastase haar absolute meerderheid.

Als Basescu wint, zal zijn 'Alliantie voor Gerechtigheid en Waarheid', die als tweede partij uit de bus kwam, een belangrijke rol gaan spelen. Overigens zijn beide kampen voorstander van toetreding van Roemenië tot de Europese Unie. Voorzitter Nederland heeft onlangs bekendgemaakt dat dat in principe in 2007 mogelijk is.