KIEV - Justitie in Oekraïne begint een nieuw onderzoek naar de vergiftiging van Viktor Joesjtsjenko. Dit weekeinde maakten diens artsen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen bekend dat de Oekraïnse presidentskandidaat en oppositieleider is vergiftigd met dioxine.

Joesjtsjenko verliet zondag de kliniek in Wenen na twee dagen van onderzoek en testen. "Ze hebben vele dagen en nachten met me doorgebracht en ik ben erg blij nog in deze wereld te zijn", zei hij op een persconferentie kort voor zijn vertrek uit het ziekenhuis.

Regeringsfunctionarissen in Kiev verklaarden dat het Openbaar Ministerie de zaak opnieuw gaat onderzoeken. Justitie liet op 22 oktober nog weten dat een onderzoek had uitgewezen dat de presidentskandidaat leidde aan een ziekte veroorzaakt door een virus dat zijn lever had aangetast.

Dioxinevergiftiging

Maar volgens directeur Michael Zimpfer van het Rudolfinerhaus-kliniek in Wenen, is Joesjtsjenko het slachtoffer geworden van een ernstige dioxinevergiftiging. "Er is geen twijfel mogelijk", zei hij. "Er waren hoge concentraties dioxine, zeer waarschijnlijk oraal toegediend."

De arts zei dat het niet omonstotelijk vaststaat dat er sprake is geweest van opzettelijke vergiftiging. Wel noemde hij het waarschijnlijk dat het gif is toegediend door een "derde partij". De concentratie dioxine was duizend maal hoger dan het normale niveau, zei hij.

Serieus onderzoek

De oppositieleider wil de regerende elite nog niet beschuldigen achter zijn vergiftiging te zitten. Het zou etisch niet verantwoord zijn als ik over de kwestie een uitspraak zou doen, schrijft hij op zijn website. Maar tegelijk laat hij weten dat er "serieus onderzoek" naar moet worden gedaan.

Eerder beschuldigde hij zijn tegenstanders ervan dat ze hem wilden vermoorden. De pro-Westerse Joesjtsjenko moest zijn campagne op 6 september onderbreken toen hij plotseling ziek werd. Zimpfer denkt trouwens dat hij volledig zal genezen, al wordt het wel een langdurig proces.

Verkiezingscampagne

Poltieke opponenten van Joesjtsjenko wijzen de beschuldiging van de hand dat hij door tegenstanders zou zijn vergiftigd. Ze zeggen dat deze aantijgingen deel uitmaken van de verkiezingscampagne. Eerder zeiden zij dat Joesjtsjenko leed aan voedselvergiftiging.

De presidentsverkiezingen hebben tot de ergste crisis in Oekraïne geleid sinds het land dertien jaar geleden onafhankelijk werd. Aanhangers van Joesjtsjenko gingen massaal de straat op na de verkiezingen om te protesteren tegen fraude. Het hooggerechtshof gaf hen later gelijk.

Ongeldig

De stembusgang is ongeldig verklaard en de tweede ronde wordt op 26 december herhaald. De pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj werd in eerste instantie tot de winnaar van de verkiezingen in november uitgeroepen. Hij ontkent nog steeds dat er fraude is gepleegd.

Joesjtsjenko zei zondag dat de dagen van het regime in Kiev geteld zijn. "Ik denk dat het gepast is om vergelijkingen te trekken met de val van de Sovjetunie of de val van de Berlijnse Muur." Volgens de laatste peilingen ligt Joesjtsjenko 10 porcentpunten voor op Janoekovitsj.