ESPEL - De asbest die zaterdagavond vrijkwam bij een grote brand in Espel (Noordoostpolder) heeft vermoedelijk geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid. Dat meldde de politie zondagmorgen.

De brand ontstond rond zaterdag rond 17.00 uur op een bedrijventerrein in de middelste van vijf loodsen en sloeg daarna over naar naastgelegen panden. De politie zette het dorp deels af omdat bij de brand op de Vaartweg asbestdeeltjes vrijkwamen. Enkele tientallen personen moesten ter plaatste worden schoongespoten door de brandweer.

De politie riep dorpsbewoners met geluidswagens op om deuren en ramen dicht te houden. Het naastgelegen sportpark werd gesloten. Alle voor zondag geplande wedstrijden zijn afgelast.

Asbest

De politie stelde zondag echter dat het percentage vrijgekomen asbest zo minimaal is dat er geen sprake is van vervuiling. Dat blijkt uit onderzoek dat een gespecialiseerd bedrijf in de nacht van zaterdag op zondag verrichtte. De omwonenden zijn hiervan middels een brief op de hoogte gesteld.

De brandweer was het vuur halverwege de nacht meester. Zij zal de hele zondag nog nodig hebben voor nablussen en controles. Door de brand zijn vier loodsen totaal verloren gegaan.

De brand ontstond in een loods waar caravans en landbouwapparatuur stonden gestald. Over de oorzaak kan de politie nog niks melden. Tijdens de brand hebben mensen geprobeerd om hun caravan uit de loods te rijden. Agenten moesten hen dwingen de ruimtes te verlaten. Een politieman ademde hierbij te veel rook in waardoor hij moest worden behandeld.