DEN HELDER - Aan het strand van Petten (Noord-Holland) is zaterdag een reuzenhaai aangespoeld. Het stoffelijk overschot van het dier is overgebracht naar het aquarium van Fort Kijkduin in Den Helder, waar het wordt tentoongesteld.

Volgens beheerder F. Wulffelé van het aquarium komen reuzenhaaien vrijwel niet voor in de Noordzee. Ze leven in de Atlantische Oceaan en slechts bij uitzondering worden in de zomermaanden verdwaalde jonge exemplaren gesignaleerd. De reuzenhaai, Cetorhinus Maximus in het Latijn, is geen menseneter. Het dier leeft van plankton.

Een vogelspotter vond zaterdag het dode dier. De man schakelde het aquarium in. De haai heeft een lengte van 3,65 meter en weegt ongeveer 250 kilo. Volgens Wulffelé is het geen volwassen exemplaar. Die meten ongeveer elf meter en wegen 5000 kilo.

Tentoonstellen

Wulffelé schat dat het aangespoelde dier niet langer dan zo'n 24 uur geleden is overleden. Omdat het nog vrijwel intact is, wordt het op ijs gezet en gedurende de kerstperiode in zijn geheel tentoongesteld aan bezoekers van het aquarium.

Daarna wordt het dier geprepareerd, zegt Wulffelé. "Als het lukt, dan willen we het op sterk water zetten en in zijn geheel tentoonstellen in een aquarium van vier meter. Blijkt dat niet mogelijk, dan krijgt het geraamte van het dier een plek in het aquarium." Het is volgens hem het enige exemplaar van de reuzenhaai dat in de Nederlandse aquaria is te zien.

Eieren

Hij wil snel onderzoeken of het vrouwelijke dier eieren met zich meedroeg. Is dat het geval, dan worden ook die op sterk water gezet. Dat gebeurt in elk geval wel met de haakwormen en roeipootkreeftjes die hij heeft aangetroffen op de huis van de haai. "Deze dieren hebben vaak te lijden van die parasieten. Ze horen er als het ware bij."

Levertraan

In het verleden werd de levertraan van reuzenhaaien gebruikt voor de olie in olielampen en in de kaarsenindustrie. De lever beslaat ongeveer een kwart van het totale lichaamsgewicht van het dier.