AMSTERDAM - Directeur Bart Jan Spruyt van de conservatieve denktank Edmund Burkestichting is in een gesprek met veiligheidsfunctionarissen gewaarschuwd om bij het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders weg te blijven. Dat zegt Spruyt zaterdag in NRC Handelsblad.

Zes dagen na de moord op Theo van Gogh werd Spruyt tijdens een gesprek op het ministerie van Binnenlandse Zaken aangeraden 'voorlopig geen politieke uitspraken te doen ten gunste van Wilders'. Dat werd volgens Spruyt gezegd door een medewerker van de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging (NCBB). Dat zou veiliger voor hem zijn aangezien hij regelmatig met Wilders werd geassocieerd.

Spruyt had op het moment van het gesprek al tijdelijk particuliere beveiliging ingehuurd nadat eerder uit een inschatting naar voren was gekomen dat hij een verhoogd risico liep. Na het gesprek met de NCBB-medewerker koos Spruyt een 'laag profiel in de media'. Dat neemt hij zichzelf nu kwalijk. "Ik heb me gewoon zwaar laten intimideren, ik ben weggedoken."

Wilders beklaagde zich deze week dat hij gehinderd wordt bij de oprichting van zijn nieuwe politieke beweging, doordat medestanders en mogelijke kandidaten voor zijn kieslijst worden gewaarschuwd voor de risico's die kleven aan de betrokkenheid bij het beveiligde Kamerlid. Spruyt 'sluit niet uit' dat hij zich bij Wilders zal aansluiten.