Voorzitter Juncker van de Europese Commissie en EU-president Tusk hebben woensdag scherpe kritiek geuit op Turkije.

De Turkse beschuldigingen aan het adres van Nederland en Duitsland drijven Ankara verder weg van toetreding tot de Europese Unie, zo luidt het statement.

Na de weigering van Turkse ministers in Nederland noemde president Erdogan Nederland "een nazi-overblijfsel". Duitsland werd beschuldigd van "fascistische acties" na de weigering van Turkse campagnes in Duitsland. 

"Rotterdam werd compleet verwoest door nazi's en heeft nu een burgemeester die werd geboren in Marokko. Wie Rotterdam van fascisme beschuldigt, is compleet los van de realiteit", sprak EU-president Donald Tusk. 

'Onacceptabel'

Voorzitter Jean-Claude Juncker vulde later woensdag aan: "Dit is compleet onacceptabel en wie dit doet zondert zich af van de EU."

Turkse politici organiseren in heel Europa bijeenkomsten om steun te vragen voor een referendum aan Turken buiten Turkije. Met het referendum kan Erdogan meer macht krijgen. 

Nederland verbood een geplande bijeenkomst in Rotterdam, maar de Turkse minister Kaya kwam dit weekend toch. Ze werd uitgezet en dat leidde tot rellen in de stad.  

Poolse EU-president spreekt in Nederlands steun uit in Turkijeconflict
Poolse EU-president spreekt in Nederlands steun uit in Turkijeconflict