LONDEN - De Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko roept de Europese Unie op Oekraïne toe te laten na de politieke hervormingen die het land de laatste weken heeft doorgemaakt. Dat zei Joesjtsjenko in een interview met The Financial Times dat zaterdag werd gepubliceerd.

"Oekraïne wacht op concrete stappen in antwoord op dit democratische en politieke proces dat nu in Oekraïne plaatsvindt. Wij verwachten analoge stappen van de EU", aldus de oppositieleider. Hij stelt een plan voor van vier punten volgens welk Oekraïne lid kan worden van de Unie.

De Europese Unie heeft tot dusver steeds voorstellen van Oekraïne om op lange termijn lid te worden afgewezen, aldus de krant. In tegenstelling tot de huidige president Koetsjma, die vooral op Rusland is georiënteerd, is Joesjtsjenko pro-Westers.

Verkiezingen

Op 26 december worden nieuwe presidentsverkiezingen gehouden, nadat het hooggerechtshof had bepaald dat de eerdere verkiezingen van november ongeldig waren. Algemeen wordt aangenomen dat Joesjtsjenko de stemmenslag wint.

De Russische president Poetin liet vrijdag weten dat een eventuele toetreding van Oekraïne tot de EU een zaak van de Oekraieners zelf is. Tijdens de verkiezingen van november stonden Poetin en de EU lijnrecht tegenover elkaar. De EU weigerde de overwinning van de door Moskou gesteunde premier Viktor Janoekovitsj te erkennen, omdat die tot stand is gekomen door fraude.