De wereldwijde spinnenpopulatie doodt ieder jaar een astronomisch aantal insecten, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Alle spinnen op aarde eten met elkaar ongeveer 400 tot 800 miljoen ton aan prooien, waarvan 90 procent bestaat uit insecten.

Daarmee verorberen de dieren per jaar ongeveer evenveel vlees als de mensheid.

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Basel hebben deze schatting gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Science of Nature.

Plaagdieren

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 65 eerdere studies naar het eetgedrag van spinnen te analyseren. Met cijfers uit deze onderzoeken berekenden ze via een een ingewikkelde formule het gewicht van alle insecten die de dieren per jaar eten.

Spinnen jagen veel op insectensoorten die door mensen worden beschouwd als plaagdieren, zoals sprinkhanen en kevers. Hoofdonderzoeker Martin Nyfeller hoopt dat mensen spinnen meer gaan waarderen door zijn studie.

Mieren

"Onze berekeningen laten voor het eerst op een wereldwijde schaal zien dat spinnen belangrijke natuurlijke vijanden zijn van insecten. Net als vogels en mieren zorgen ze ervoor dat de insectenpopulatie binnen de perken blijft", verklaart hij op nieuwssite Phys.org.

In totaal komen er ongeveer 45.000 spinnensoorten voor op aarde. Al deze soorten zijn vleeseters.