AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 34-jarige C. van der T. veroordeeld tot tien jaar celstraf wegens een gewelddadige overval op een vestiging van waardetransporteur Geldnet in het westelijk havengebied in Amsterdam, op 22 april 1996. De 32-jarige mede-verdachte D.K. werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De rechtbank rekende het Van der T. zwaar aan tijdens een wilde achtervolging met de politie met een machinepistool te hebben geschoten op achtervolgende agenten. Twee van hen raakten gewond.

De rechtbank-president noemde de overval zeer brutaal en gewelddadig en zorgvuldig gepland. Voor de betrokken politiemensen was dit een zeer traumatische ervaring.

Shovel

De twee verdachten zouden op de avond van de overval met een gestolen shovel de toegangsdeur van het Geldnetfiliaal hebben geramd. In een eveneens gestolen vrachtauto laadden zij circa 6 miljoen euro in en sloegen op de vlucht. De auto werd later teruggevonden zonder daders. Die waren er met ongeveer driekwart miljoen euro vandoor. De rest werd teruggevonden.

De rechtbank bepaalde verder dat Van der T. 380.000 euro moet terugbetalen. Doet hij dat niet, dan moet hij in plaats daarvan 1500 dagen extra zitten.

Criminele informatie

De politie arresteerde het tweetal in november 1996, op basis van criminele informatie die in hun richting wees. Het Openbaar Ministerie kreeg het bewijs tegen hen niet rond, waarna Van der T. en K. begin 1997 weer op vrije voeten kwamen. De verdenking bleef niettemin bestaan.

DNA

DNA-onderzoek volgens de modernste technieken op een aantal haren en een reeks geurproeven met politiehonden leverden nieuw bewijs op. J. Boone, advocaat van Van der T., bekritiseerde de bewijsvoering, maar de rechtbank wees deze van de hand.

Van der T. werd vorig jaar zomer opnieuw aangehouden. Verdachte K. is spoorloos en staat internationaal gesignaleerd. Door zijn vrijspraak komt die vermelding nu te vervallen.