ROTTERDAM - De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag het voorarrest van vijf medeverdachten van Mohammed B. met dertig dagen verlengd. Dit heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag meegedeeld. B. wordt verdacht van de moord op Theo van Gogh.

Het landelijk parket verdenkt deze mannen er ook van deel te hebben uitgemaakt van het zogenoemde Hofstadnetwerk. Justitie brengt deze groep in verband met terroristische activiteiten en voorbereidingen van aanslagen in Nederland.

De raadkamer in Rotterdam buigt zich dinsdag over de voorlopige hechtenis van de overige vermoedelijke betrokkenen bij het Hofstadnetwerk. Op dit moment zitten er twaalf verdachten vast van wie het OM denkt dat ze binding hebben met deze terreurgroep.

Laakkwartier

Onder de andere verdachten van de Hofstadgroep zijn de twee mannen die half november na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden. De twee, die tijdens de massale politieactie in de Antheunisstraat werden opgepakt, bezitten de Nederlandse nationaliteit.

Een van hen is de 19-jarige Jason W.. Hij werd in zijn schouder geschoten, omdat hij niet voldeed aan de bevelen van het antiterreurteam dat hem moest inrekenen. Diezelfde dag arresteerde de nationale recherche in dit onderzoek ook vijf andere verdachten in Amsterdam en Amersfoort.

Hofstadgroep

De zogeheten Hofstadgroep bestaat volgens justitie vooral uit een groep jonge moslims uit Noord-Afrikaanse landen. Ook de 18-jarige Samir A., die vastzit voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland, behoort daar volgens het OM toe. Mohammed B. zelf had wel contacten met de verdachten uit de Hofstadgroep, zo is vastgesteld. Zover bekend wordt hij (nog) niet als een lid beschouwd.