RHEDEN - Op de Posbank in Rheden is woensdagmiddag een heidebrand ontstaan door een exploderende fosforbom. Medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) lieten het projectiel ontploffen in de veronderstelling dat het om een onschuldige granaat ging.

Volgens reserve-officier van dienst P. Martinovic van de regionale brandweer staat een gebied van ongeveer 500 vierkante meter in brand. De brandweer heeft de brand onder controle. Er is voor zover bekend niemand gewond geraakt.

Het exploderende fosfor is alle kanten op gespat. Omdat fosfor snel ontbrandt als het in aanraking komt met zuurstof moet een groot gebied rondom de vindplaats van de bom afgegraven worden. Daarmee zijn brandweerkorpsen uit Arnhem, Rheden, Dieren en Velp bezig. Een deel van de Posbank rond het Rozendaalse Veld is afgesloten. De brandweer verwacht nog enkele uren werk te hebben.

Wandelaars waarschuwden woensdagmorgen de politie dat zij een bom hadden gevonden. Dat is in de omgeving van Arnhem niet ongebruikelijk omdat daar in de Tweede Wereldoorlog zwaar is gevochten. De politie schakelde de EOD in. Hoewel de explosievendeskundigen volgens de regionale brandweer niet zeker wisten om welke soort bom het ging besloten zij toch direct tot ontploffing.

De brandweer is ontstemd dat de EOD tot actie is overgegaan zonder vooraf te overleggen, aldus Martinovic.