OSLO - De Keniaanse onderminister van Milieu Wangari Maathai heeft vrijdag in de Noorse hoofdstad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Zij kreeg de onderscheiding voor haar inzet voor duurzame ontwikkeling, democratie en vrede.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In haar toespraak waarschuwde ze voor de toekomst van de aarde. Ze zei dat dringend flinke maatregelen nodig zijn om "een wereld van schoonheid en verwondering" terug te krijgen. "Activiteiten die het milieu en samenlevingen verwoesten gaan onverminderd voort", zei Maathai. Ze is de initiatiefnemer van een campagne om dertig miljoen bomen door heel Afrika te planten, om ontbossing te vertragen.

Uitdaging

"Vandaag staan we voor de uitdaging om ons denken te veranderen, opdat de mensheid stopt met het bedreigen van haar eigen levensvoorziening." De 64-jarige winnares riep wereldleiders op, vooral in Afrika, tot meer democratie en om te zorgen voor eerlijke samenlevingen.

"Ook moeten industrie en wereldinstituten doorhebben dat het veiligstellen van economische rechtvaardigheid en ecologische integriteit meer waarde hebben dan winsten tegen elke prijs."

Maathai, de zevende Afrikaan die ooit de Nobelprijs voor de Vrede won, kreeg een gouden medaille en een oorkonde, ten overstaan van zo'n duizend gasten. Ook krijgt ze nog een cheque van 1,1 miljoen euro. De Afrikaanse kondigde aan dit geld te gebruiken voor haar werk.