MOSKOU - Rusland behoudt zich het recht voor overal ter wereld preventieve aanvallen op bases van terroristen uit te voeren. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Ivanov vrijdag gezegd op een conferentie voor militaire functionarissen en diplomaten, aldus het Russische persbureau Interfax.

Ivanov benadrukte dat Rusland zich alleen de beperking oplegt geen aanvallen met nucleaire wapens uit te voeren op terroristen in het buitenland. Hij verwees naar resolutie 1566 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarin staat dat elk land het recht heeft zich tegen terrorisme te verdedigen. Verder verwees de minister naar "precedenten" in Afghanistan en Irak. De Verenigde Staten vielen die landen binnen om het terrorisme te bestrijden.

Begin september liet de chef van de generale staf van de Russische strijdkrachten, Joeri Baloejevski, zich in vergelijkbare bewoordingen als Ivanov uit over het bestrijden van het terrorisme over de landsgrenzen.

Beslan

Baloejevski deed zijn uitspraak enkele dagen na het gijzelingsdrama in het Noord-Ossetische Beslan. Pro-Tsjetsjeense terroristen hielden in Beslan enkele dagen een school bezet. Daarbij gijzelden zij ruim 1200 mensen, van wie er zeker 340 omkwamen tijdens een bevrijdingsoperatie door het Russische leger.