AMSTERDAM - Leden van de terroristische Hofstadgroep hebben mogelijk voorbereidingen getroffen voor een aanslag op de Wallen in Amsterdam. Een fundamentalistische Marokkaanse moslim zou de buurt in kaart hebben gebracht tijdens zijn werkzaamheden als pizzakoerier. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

De krant baseert zich op drie anonieme e-mails aan de Nationale Recherche. De e-mails zijn eind september en begin oktober verstuurd. De tipgever, met de schuilnaam ChinTok3, zegt 'een bezorgde moslim' te zijn. Justitie zou de tips zeer serieus nemen.

De pizzakoerier, de 20-jarige Amsterdammer Bilal L., is op 5 november aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Ook wordt hij verdacht van het bedreigen van Tweede Kamerlid Geert Wilders. Een computer van het Turkse pizzarestaurant waar hij werkte, is in beslag genomen. Twee medeverdachten zijn inmiddels vrijgelaten.

Mogelijk onderhield L. contacten met de leider van het netwerk, de Nederland ontvluchte Syriër Redouan al-Issa. De Syriër wordt in de e-mails genoemd als betrokkene bij de plannen voor een aanslag. De groep zou zich kwaad maken over het zedelijk verval in de rosse buurt. Ook de Tweede Kamer zou een doelwit zijn geweest. L. zou voor de aanslag 'middelen' hebben aangeschaft.

Mogelijk stond L. in contact met Jason W., een van de twee mannen die in november zijn opgepakt na een belegering van een pand in de Haagse Antheunisstraat. De groep rond L. zou volgens informatie van de Nationale Recherche regelmatig bijeenkomen in de Aboe Bakr-moskee in Almere, waar Abdul-Jabbar van de Ven zou preken. Van de Ven kwam in opspraak toen hij eind november in een televisieprogramma beaamde Geert Wilders dood te wensen.

De Hofstadgroep, die bestaat uit moslims van Noord-Afrikaanse afkomst, wordt sinds de zomer van 2002 door de AIVD in de gaten gehouden. Tot de groep behoort ook Samir A., die ervan wordt verdacht aanslagen op de Tweede Kamer, Schiphol en het ministerie van Defensie te hebben beraamd. A. zou een goede bekende zijn van Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh.